maandag 10 oktober 2016

Donderdag 3 november 1977

Vanmorgen in Amsterdam gearriveerd met John Guest. Natuurlijk een tochtje gemaakt in een rondvaartboot, waarna het 'verplichte' Van Gogh-museum op het programma stond en vanzelfsprekend het Stedelijk, lekker gegeten en vanavond dan het Concertgebouworkest tezamen met de Christelijke Oratorium Vereniging in een uitvoering van de HOHE MESSE van Bach.
Dat werd een enorme teleurstelling.
De begeleiding was van het Haags Begeleidings Orkest o.l.v. ene Martin Kamminga. Waarschijnlijk had men een paar 65-plussers uit een willekeurig gekozen bejaardencentrum gehaald voor ex-musici die nog een keer mochten excelleren. Nou dat is niet gelukt want ze speelden vaak vals en dat viel temeer op bij de strijkers. Ergerlijk. Hoe kunnen ze zo' n ensemble bij elkaar harken en dan nota bene in het Concertgebouw laten optreden. Een aanfluiting!
De enige solist die opviel tussen deze troep was Marius van Altena. Een prachtige stem heeft deze jonge tenor. Daar gaan we vast nog veel van horen. Aafje Heynis was ook weer van de partij maar houdt dat timbre dat na enkele minuten enorm gaat irriteren. Ze zong het Agnus Dei en het was duidelijk te horen dat ze haar beste jaren achter zich had liggen. Als er al sprake is van 'beste jaren' want ik vond het altijd al een vervelende stem. Heb er nooit van gehouden en vraag me af hoe dat mens zo goed ligt bij het publiek, waarschijnlijk omdat er niks anders was en is in Nederland.
Het koor moet ik zeggen zong bij tijd en wijle heel verdienstelijk, de overige solopartijen zijn niet noemenswaardig en de begeleiding was, nogmaals, verschrikkelijk. Over de dirigent is ook niet veel goeds te zeggen en maakte de indruk dat-ie zo van het conservatorium op het podium van het concertgebouw was geworpen zo van 'doe je best'. Kortom: een beroerde uitvoering van dit meesterwerk van Bach en wanneer het op een dergelijke manier op de planken wordt gebracht, dan hoef ik het niet weer te horen. En dat alles voor fl. 13.50 en dus fl. 13.50 te veel.
Na het concert zijn John en ik naar enkele gay-places gegaan, o.a. de befaamde Viking-bar, hebben nog een kort bezoek gebracht aan het COC en zijn daarna naar het Ambassade-hotel gelopen op de Herengracht waar ik ook enkele malen gelogeerd heb met William Delafield.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten