maandag 10 oktober 2016

Woensdag 2 november 1977

Vanavond naar het N.F.O. concert geweest met m'n Engelse gast John Guest en Sybren. John verblijft hier een weekje en gelukkig gaf het N.F.O. een concert zodat hij ons orkest ook eens kon horen.
Het programma, dit keer weer onder leiding van Charles de Wolff, begon met een ouverture van Edouard Lalo. Aardige niet opzienbarende muziek en de uitvoering een beetje vlak en ongenuanceerd. Weet niet waarop ik dat baseer want hoorde het nooit eerder maar dat waren zo de eerste gedachten die in mijn hoofdje rond dwarrelden.
Het pianoconcert dat hierna volgde (nr 4 opus 44 van Saint-Saens) zou worden uitgevoerd door Mary Stanton maar wegens ziekte was ze verhinderd en had men snel Benno Pierweijer gecontracteerd. Die zag er uit als een stukadoor met de bewegingen van een glazenwasser (zoiets..) en hoe de man opkwam is hier niet na te vertellen. Je moet denken aan een kreupele en vooral erg oude olifant, het was werkelijk geen gezicht. Maar, het moet worden gezegd, hij speelde de sterren van de hemel. De Steinway van het N.F.O., die vooral in de discant genadeloos als een kanon klonk en nogal storend werkte op de verhoudingen met de orkestpartij, die door De Wolff juist vrij ingetogen werd gehouden. De korte voorbereidingstijd als de vleugel maakten het vrijwel onmogelijk meer te zeggen over de gedurfde prestatie van de solist die uiteraard niet altijd aan afwerken toe kwam en zijn interpretatie waarschijnlijk niet meer grondig met de dirigent had kunnen doornemen.
Het werd al met al toch wel een fascinerende uitvoering en die oogstte ook een fiks applaus. Vooral het laatste deel (allegro vivace) was Pierweijer goed op dreef. Hij had er zichtbaar plezier in en soms wel iets te veel dat ten koste ging van de afwerking en dat met name in de hoekdelen.
Na de pauze heb ik het programma niet verder gehoord maar ben huiswaarts gegaan. Morgen vertrekken John en ik naar Amsterdam en wel heel vroeg zodat hij nog iets van onze mooie hoofdstad ziet.
Vrijdag vertrekt-ie weer naar dat fijne land links van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten