maandag 11 april 2016

Dinsdag 30 november 1976 (G)

Met Hans en Nienja naar de Kleine Zaal geweest voor een pianorecital door Nelson Freire. Vooraf hebben we eerst gedrieën gegeten bij Ineke die een voortreffelijke maaltijd presenteerde. Ze kon niet meegaan naar het concert omdat ze perse voor school nog het een en anders moest doen. Haar doorzettingsvermogen en discipline is lofwaardig.
Het recital begon met de Arabeske van Schumann (het programmablaadje bestond weer uit een A4-tje zonder enige uitleg over de te spelen werken of informatie over de pianist, het is Godgeklaagd!), mooi gespeeld door Freire. Daarna Papillons, eveneens van Robert S. Geen applaus tussen de werken en dat was prima. Naadloos in elkaar over heet dat.
Ravel stond op het programma. Muziek waar ik me immer op verheug hoewel ik moet zeggen dat deze Gaspard de la Nuit tegenviel. Argerich speelt op de plaat (DGG) het werk veel genuanceerder en doorzichtiger en daar ben je natuurlijk aan gewend. Een andere opname - vooral het heerlijke Le Gibet en Scarbo - heeft dan moeite om de eerste te verdrijven dus helemaal redelijk is het niet. Toch vond ik Freire is Ravel niet denderend en overtuigend. De schrijver Pierre Kemp (net verscheen het Verzameld Werk van hem in drie delen) schreef enkele opstellen en gedichten over Ravel en dan in 't bijzonder over Daphnis et Chloé van Maurice Ravel.
Na de pauze Chopin. Te beginnen met de mooie sonate opus 35 met de beroemde Marche Funebre. Ook hier was sprake van een harde uitvoering. En een beetje afgeraffeld door de op het eerste gehoor virtuoos spelende pianist. De Berceuse en het Scherzo werden dan wel weer redelijk vertolkt. Daarna twee toegiften waarvan een van Chopin en de tweede kende ik wel maar weet niet wie de componist is. Het was fijn naar een pianorecital te zijn geweest hoewel dit niet een van de mooiste recitals werd die ik heb gehoord. Jammer.
Na het concert zijn Hans en vriendin direct naar huis gegaan. Morgen ga ik naar Amsterdam voor een afspraak met Hemmink van de Arbeiderspers. Vervolgens naar Apeldoorn om een tekening op te halen van Cees Andriessen. Vrijdag dan tenslotte naar Den Haag voor een afspraak met Walter Nobbe. Zaterdag weer naar Amsterdam voor een concert in de serie Matinee op de Vrije Zaterdag van de VARA. U weet wel, de omroep met de vele vrienden.
Een mens reist wat af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten