zondag 10 april 2016

Dinsdag 9 november 1976

Alleen naar de Kleine Zaal geweest voor een optreden van het Guarneri-trio. Herman Krebbers viool, Danielle Dechesne piano en Jean Decroos cello. De programmeurs veronderstelden waarschijnlijk dat iedereen de namen wel kent want ze komen niet voor op het stenciltje dat uitgereikt werd voor het concert. Geen enkele informatie over de solisten, bio's of anders nieuws: niets! Altijd dat gestencilde A4-tje met summiere gegevens over de te spelen werken maar verder over de uitvoerenden geen woord. Het is een kleine moeite een A4 dubbel te slaan en aan beide zijden wat te schrijven over het concert maar neen, hier in Groningen doen ze dat niet. Belachelijk!
Terug naar het prachtige concert/recital want prachtig was het. Krebbers en Dechesne begonnen met de 'Fruhling-sonate' van Beethoven en het viel me op hoe soepel en volkomen ontspannen Krebbers viool speelt. Zo beheerst en ogenschijnlijk moeiteloos, werkelijk een genot om naar te kijken en te luisteren. Het werd een goede uitvoering hoewel de piano bij tijd en wijle veel te hard klonk maar dat niet al te storend gelukkig.
De tweede sonate  van vanavond was er een voor cello en piano en die vond ik beduidend minder boeiend. Het geluid van de cello was niet mooi en het werk langdradig. Dat is misschien niet zo maar als het geluid niet mooi is (van de cello dus) dan is elk werk vermoeiend.
Na de pauze het beroemde en terecht veel geprezen 'Aartshertogtrio' Erzhertog Rudolph gewidmet. Het tweede deel is met name schitterend. Vergeet te zeggen dat het Scherzo uit de Fruhling-sonate ook zo prachtig is (pizzicato door de viool en ondersteund door de piano). Het Andante cantabile ma pero con moto uit opus 97 vond ik het minst boeiend van de avond, het Allegro juist wel en dat werd ook terecht beloond met een fiks applaus. Dit eerste concert in een Beethoven-cyclus was de moeite waard en 'smaakt' naar meer.
Toegiften werden niet gespeeld. De krenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten