zondag 24 juli 2016

Vrijdag 18 maart 1977

Met Hans Jongsma naar de Kleine Zaal geweest voor een gitaarrecital door de 18-jarige Eric Henderson. Een goed doch niet spectaculair recital. Van Henderson wordt volgens sommigen al zo lang in de publiciteit volgehouden dat hij 18 is, dat het eenvoudig niet meer waar kan zijn. Maar jong is hij in ieder geval, deze Amerikaan die in Spanje studeerde.
Hij speelde een nogal introvert programma, niet op flitsende veelzijdigheid gebouwd maar duidelijk verdeeld in twee hoofdstukken: Fernando Sor voor de pauze, daarna de generatiegenoten Moreno-Torroba en de Mexicaan Ponce.
Henderson heeft veel illustere voorgangers gehad in Groningen en het publiek, oplettend door het goede aanbod, zit bij elke 'nieuwkomer' natuurlijk op het puntje van de stoel. Hij begon dus met Sor en het eerste hiervan - Sonate in C. opus 15 - was dadelijk al een bewijs dat de gitarist zich niet waagt aan moeilijker werken als Bach of Scarlatti maar in het bijzonder componisten ten gehore brengt die uitsluitend voor zijn instrument schreven.
De variaties op een thema van Paisiello en de Variaties op een thema uit de Toverfluit van Mozart, bevestigden de indruk die ik vanaf het begin had: muzikaal goed, technisch niks aan de hand maar slaapverwekkend.
Na de pauze werd het niet veel beter. Ponce's Sonate Romantica was het enige onderdeel wat werkelijk de moeite waard om de oren voor te spitsen. Daarna kwam van dezelfde componist 'Valse' die vooraf gingen door twee korte werkjes van Moreno-Torroba. Matig.
Na het recital zijn Hans en ik naar een cafe gegaan in de O. Kijk in 't Jatstraat alwaar ik een afspraak had met Jan Meyling. De struisvogel.
Onze kleine en pietluttige telefonades over het al dan niet naar Pieter-Jan gaan, vindt-ie kennelijk zo vervelend dat HIJ er niet meer over wenste te praten. Kwaaier kun je mij niet maken, Ik heb tot zijn ergernis doorgezeurd en gevraagd antwoord te geven over z'n buiten-proportionele gedrag ten opzichte van Pieter-Jan.
Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen: waar maakt een mens zich druk over?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten