zondag 24 juli 2016

Woensdag 16 maart 1977

Naar het concert geweest waar de eerste violist van het N.F.O. Jacques Meyer als solist optrad in het eerste vioolconcert van Bela Bartok (opus postuum). Een typisch jeugdwerk staat er geschreven in het programmaboekje. Voor ene Stefie Geyer die het werk echter nooit uitvoerde en het manuscript wel bewaarde tot haar dood in 1956. Het werd voor het eerst gespeeld in Basel in 1958 dertien jaar na het overlijden van de componist.
Meyer speelde prima, muzikaal ook en vooral zuiver. Het is een 2-delig werk dat begint met een lange inleiding door de viool, een Andante waarin een groot septieme accoord de basis vormt voor een muzikale opbouw waarin het 'leitmotiv' wordt verbreed, ingekrompen, omgekeerd en in allerlei vormen benut voor zowel inspiratief als bindend element. De violist bracht het er beter van af dan de uitvoering van het vioolconcert van Beethoven twee jaar geleden. Dat was zeer matig, Meyer had toen grote moeite het er zonder kleerscheuren vanaf te brengen. Hij was duidelijk niet tegen opgewassen, te hoog gegrepen?
Voor Bartok hoorden we de prachtige ouverture tot 'Die Zauberflote' , zalige muziek uit de laatste opera van Mozart. Hij componeerde de ouverture, zo las ik in het programmaboekje, toen de opera zelfs reeds was voltooid. Een zekere Alfons Rosenberg die een boek schreef over deze opera, duidde de ouverture aan als het werk 'waarin de componist zijn diepste kunstzinnige inzicht, zijn zedelijk gevoel en zijn innerlijke gemoedsleven in klankfiguren heeft uitgesproken'.
Na de pauze de Haydn-variaties van Johannes Brahms. Goed uitgevoerd door het N.F.O. onder Navarro. Het werd gevolgd door 'Pini di Roma' van Ottorino Respighi. Dit werk is ongelooflijk mooi en heeft me zeer geboeid. Ik wil dit zo snel mogelijk op de plaat hebben. Zo nu en dan ietwat bombastisch maar voor het overgrote deel prachtig, Vooral 'pini presso una catacomba' maakte indruk. Respighi mag hier en daar filmmuziek hebben geschreven, maar een dirigent kan er wel in demonstreren wat hij met een orkest kan en dat was veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten