zaterdag 30 juli 2016

Woensdag 6 april 1977

Met Sybren naar een voorstelling geweest van de Nederlandse Opera-stichting met een uitvoering van Mozart's 'Cosi fan Tutte' oftewel 'zo zijn ze allemaal'. Het libretto van deze opera is zoals bij meer opera's het geval is, van een John Lanting-achtig niveau.  Kommer en kwel, ontrouw, overspel en tot slot een happy end. De muziek is geniaal, de kostumering en de aankleding erg fraai en dat maakt een heleboel goed want het verhaaltje is flinterdun.
De meeste opera-libretto's zijn zo onwaarschijnlijk en dat van 'Cosi fan Tutte' spant de kroon. Twee Napolitaanse jongedames, die onder tranen afscheid nemen van hun geliefden, maar binnen anderhalve dag in het huwelijk treden met twee wildvreemde Albanezen. En dat allemaal vanwege een weddenschap, die de oude Alfonso met de jongemannen heeft gesloten over de trouweloosheid der vrouwen. "Zo doen ze allen" beweert deze en ziedaar, hij krijgt gelijk. De beide meisjes trouwen met de (vermomde) verloofde van de ander, waarna, als klap op de vuurpijl, alles toch weer goed komt. Dat je anno 1977 drie uur lang geboeid zit te kijken en te luisteren naar een draak van een verhaal, bewijst hoe groot het meesterschap is geweest van Mozart, die zelfs met zo'n onnozel gegeven uit de voeten kon.
Er werd opmerkelijk goed gezongen en dat geldt zeker voor David Kuebler. Hij zong de partij van Ferrando, de verloofde van Dorabella die vertolkt werd door Cora Canne Meijer. Wie ook genoemd moet worden is Hubert Waber als Don Alfonso en niet op de laatste plaats Lilian Watson als het kamermeisje van de beide overspelige dames.
De zaal zat niet vol maar goed bezet. Men loopt hier niet storm voor een opera van Mozart zelfs niet als het wordt uitgevoerd door de Nederlandse Opera.
Na de voorstelling zijn we dadelijk naar huis gegaan want ik heb de griep en voel me beroerd. Ik verheug me wel op de voorstelling in Leeuwarden waar Globe 'Het land waarvan de Koning een kind is' opvoert met in de hoofdrol de door mij zo bewonderde Siem Vroom. Griep of niet, ik ga naar de Friese hoofdstad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten