woensdag 19 augustus 2015

Donderdag 2 oktober 1975 (G)

Vanavond naar het eerste concert geweest in het seizoen 1975/1976 van de GMV. Het werd verzorgd door de bariton Bernard KRUYSEN met als begeleider Gerard van Blerk. De recitals werden vorig seizoen nog in de schouwbrug gegeven maar nu is men overgegaan naar de kleine zaal, door sommige 'creamatorium-aula' genoemd. Qua publiek is dat misschien wel handig want het merendeel is ver boven tachtig.
Het geluid is me trouwens niet tegen gevallen maar die banken zijn een regelrechte aanslag op je zitvlak. Keihard ook in de rug laat zodat je steeds moet schikken en schuiven. Doodvermoeiend. De zanger van hedenavond maakte echter een hoop goed met zijn geweldige stem en dito voordracht. Hij begon met liederen van Francis Poulenc en Maurice Ravel ('Deux melodies hebraiques') voor de pauze. Vooral de laatste vond ik prachtig. Heb deze werken op de grammofoonplaat ook door Kruysen dus was al een beetje voorbereid. In het echt klinkt het toch anders.
Na de pauze liederen van Modest Moussorgski en in het Russisch gezongen. De vertaling van de titels van de liederen stond afgedrukt in het boekje zodat het summier was te volgen. De liederen van Schumann die daarna op het programma stonden waren wel te volgen maar opvallend was dat dat niet Kruysen's repertoire is. Hij is duidelijk gespecialiseerd in de Franse liedkunst dat hem voortreffelijk af gaat.
Als toegift gaf hij nog een lied van Schumann maar dat weet ik niet zeker. Wel zeker is dat hij 'Hommage a Francis Poulenc' uitvoerde gevolgd door 'Chanson a boire'  van Ravel vooraf gegaan door een daverende ovatie.
Van Blerk is een volgzame attente begeleider die hier extra vermelding verdient. Had 'm al een keer eerder gezien en gehoord in een recital met cellist Anner Bijlsma. Het was trouwens leuk te lezen dat Kruysen naast zijn drukke schema nog tijd vindt om aan diepzeeduiken te doen.
Een goed begin van het GMV-seizoen! Een geweldige avond dat zeer goed bezocht werd. Na afloop de 'obligate' handtekening gehaald dat Kruysen vergezeld liet gaan met de krabbel: 'Avec mon meilleur souvenir'.
Aardig.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten