woensdag 19 augustus 2015

Zondag 13 april 1975 (G)

Vanavond naar de schouwburg geweest voor een optreden van het wereldberoemde QUARTETTO ITALIANO met werken van resp. Mozart, Webern, Schubert en na de pauze Beethoven's opus 59, nr. 2. Het is jammer dat het programmaboekje zo weinig informatie geeft. Er staat bijv. niet in dat het opusnummer 59 drie strijkkwartetten bevat met als titel Rasumowski. Maar ondanks de beperkte informatie werd het toch een grandioze avond. Alleen al het tweede deel van de avond met de '6 bagatellen' opus 9 van Webern was erg boeiend.
Het GMV organiseert in 't vervolg haar concerten in de kleine zaal , heb er niet veel vertrouwen in want de schouwburg leent zich met name voor kamermuziek. De banken in de kleine zaal zitten ietwat oncomfortabel en het over het algemeen wat oudere publiek neemt daar waarschijnlijk niet graag plaats.
Beethoven was zo heerlijk - als toegift speelde het kwartet het Scherzo uit opus 135 van de hem - opus 59 nr. 2 werd zo hemels gespeeld dat je je waande in een andere wereld. Die vier mensen zijn ook perfect op elkaar 'ingespeeld' dat het een lust voor het oog was het kleinste hoofdknikje te zien dat voldoende was voor een nieuwe inzet. Zo nu en dan doet het zelfs gekunsteld aan dat het er op lijkt dat men speelt zonder enige animo. Het tegendeel is echter het geval.
In de pauze vier handtekeningen gehaald voor het kwartetleden. Ze sieren prominent het programmaboekje. Een prachtige en onvergetelijke avond die ik in mijn hart koester en meedraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten