dinsdag 18 augustus 2015

Donderdag 30 januari 1975

Vanavond met Sybren en Willem naar 'The Rake Progress' van Strawinsky geweest. Een opera in drie bedrijven en een epiloog op tekst van W.H. Auden en C. Kallman. De muzikale leiding had Hans Vonk. Joanna Bruno als Anne en David Hillman als Tom Rakewell blonken uit met hun mooie stemmen resp. sopraan en bas. De muziek echter is zo onsamenhangend en vervelend dat ik blij was toen de laatste noten klonken. Tegen a-tonaal aanhangende muziek, voeg daarbij de slechte akoestiek van de Stadsschouwburg en dito geluidskwaliteit, en het drama is compleet. De tekst was absoluut niet te verstaan, ze smolten tezamen in de ruimte van de schouwburg en was een grote brij van klanken. Onbegrijpelijk dat men opera's nog steeds in dit gebouw brengt, het klinkt afschuwelijk!
Een klavecimbel had men op een zijbalkon geplaatst omdat op het te kleine toneel in deze bezetting geen plaats was. De blazers die er onder stonden deden hun uiterste best een geluid te produceren maar je had de indruk dat het geluid van boven kwam. Het geluid bleef als het ware hangen middenin.
Neen, ik ga niet weer naar een opera van Strawinsky. Afgezien van de Vuurvogel en een stuk voor blazers in drie delen, vind ik zijn muziek doorgaans geen reet aan. En dan zeker niet naar een opera in de schouwburg. Toneel, ballet het is allemaal goed maar een opera wil hier niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten