woensdag 19 augustus 2015

Vrijdag 26 september 1975

Het Concertgebouworkest trad op in onze stad! Je denkt dat het storm zou lopen maar dat was niet geval: als er 500 mensen zaten in de Grote Zaal dan was het aan de hoge kant. Onbegrijpelijk en hen die er niet waren vanavond hebben iets gemist.
Men speelde onder de directie van de Japanner Ken-Ichiro Kobayashi met als solist in het eerste van Chopin, Alwin Bar. Het programma opende mat een ouverture van een mij totaal onbekende componist Emil Nikolaus von Reznicek geheten. Leuk maar niet buitengewoon.
Daarna het pianoconcert. Bar speelde het eigenzinnig en non-conformistisch en soms te snel naar mijn smaak maar over het algemeen toch wel verdomd goed. Zijn spel was dikwijls gedreven en mooi (vooral in het tweede deel) maar ook onbeteugeld met slordigheden en al te veel vrijheden waardoor met name het rondo moeilijk te volgen was.
Na afloop was de man duidelijk uitgeput en nam, zich vasthoudend aan de piano, het applaus in ontvangst en keerde zich vele malen om om de eerste violist Herman Krebbers een handje te geven.
In de pauze ben ik vertrokken omdat ik had afgesproken met Ypke M. Was bang hem mis te lopen en besloot om te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten